Grand Theft Auto 5 na PC bude!


Mánie, která se šíří herní komunitou před oficiálním zahájením prodeje nového Grand Theft Auto nezná mezí a není divu, jelikož si to tahle hra bez výjimky zaslouží. Čím blíž je 17. září, tím víc screenshotů a gameplay videí se na internetu objevuje a Rockstar Games se je snaží marně blokovat, ono už půl hodiny po zveřejnění na Youtube je obsah ze strany 2K blokovaný, ale objevují se další a další jako nekonečná vlna. Myslím si, že konec hry zatím na internetu není, aspoň doufám. Čeho se však jedna strana nedočkala, je oznámení tohoto dílu pro počítače. Tím chci říct zatím, jak to bývalo u každého dílu této slavné série. Pojďme zavzpomínat, jak to tehdy bylo. GTA bylo vždy ve vztahu ke konzoli Playstation, což dokazuje první trojrozměrný díl GTA 3, který zahájil premiéru na konzoli od Sony. Necelý rok na to, vyšla hra pro počítače a utkala se tak v souboji s českým titulem MAFIE a GTA 3 díky své popularitě vyhrálo. Osobně mám radši Mafii. Teprve za další rok vyšla na Xbox, což ještě nebyla tak rozšířená konzole jak ji známe dnes. Po deseti letech vyšla verze na mobilní zařízení. Stejný osud čekal nejlepší díl Vice City, který roku 2002 vyšel na Playstation 2, dále Xbox a o rok později pro počítače. Jinak tomu nebylo ani u nejrozlehlejšího dílu San Andreas v roce 2004 a sám pamatuji, jak jsem koupil Playstation magazín, abych získal první desetistránkovou recenzi, a ten mám ještě někde schovaný. Po roce se dočkal Xbox a počítače, všichni byli šťastní a první sága série GTA skončila.
Uběhlo několik let, kdy se o dalším díle vůbec nic nevědělo a z nenadání tu bylo GTA IV, které mění definici žánru moderní městské akce. Ruku v ruce s novým RAGE a Euphoria enginem jsme se vrátili domů, do města Liberty City prožít americký sen Nika, jako se po telefonu chlubí jeho bratr taxikář, Roman. Poprvé za celou dobu GTA sází na hlubší příběh a kontakt s přáteli. Hra vyšla na novou generaci konzolí zároveň a počítače? Žádné předběžné oznámení, za pár měsíců hra běžela i na počítačích, i když start byl ze všech předešlých asi nejvíce pokažený, což museli napravit patche a ani tak to nebyla žádná sláva. Pamatuji, jak jsem získal hru v krámě o den dříve. S tímto dílem se mění pravidla a tradice vydávání nového dílu. První jsou již obě konzole a krátce na to počítače. To je standart, jakého se Rockstar, potažmo Take2 drží zuby nehty, jelikož jim ladí do noty. GTA je jedna z nejdražších, nejprodávanějších a nejvýdělečnějších her na světě bez rozdílu platformy, jehož ekonomika se točí v miliardách. Sám vlastním všechny díly, Vice City dokonce několikrát a kamarád neodolal a kupoval si speciální edici ve Švýcarsku.
Revoluce nebo evoluce pokračuje nadále? Charakterizovat nový díl GTA V, aniž bych jej hrál lze obtížně, přesto lze z ukázek odvodit několik faktů. GTA V pokračuje ve svém stylu, který rozšiřuje obrovským obsahem, jak to tehdy udělalo San Andreas, ale jde mnohem, ale mnohem dále. Tvůrcům se pravděpodobně zalíbila myšlenka vícero hlavních hrdinů, jak s tím experimentovali v datadiscích pro GTA IV a tak je rovnou zakořenili do jádra hry. Můžete hrát téměř, za koho chcete z třech odlišných hrdinů, kteří prožívají svůj život, jehož náhodou se všem zkříží cesta. Vracíme se do známé lokace Los Santos ze San Andreas, čímž nám Rock* lehce naznačuje budoucí díly, které se mohou odehrát ve Vice City a následně zbytku San Andreas. Větší, rozmanitější, zábavnější a hlubší je krátce před vydáním nové Grand Theft Auto. Zásadní otázka však nebyla zodpovězena, vyjde na počítače? Pokud jste přečetli předešlé odstavce, je vám odpověď jistě známa. GTA V se dočkáme na počítače do konce roku 2015. Nikde to není napsáno, nikdo se tím nechlubí, všichni o tom mluví. Tahle taktika Rockstaru funguje, proč by mělo něco měnit, když to tak funguje pokaždé?
Chcete-li přesto nějaká hmatatelnější fakta, máte je mít. Take2 používá engine RAGE, který se poprvé na počítače předvedl v GTA IV a bylo znát, že jde o horký narychlo sežvýkaný port. Od té doby se na konzolích objevilo několik her, třeba Red Dead Redemption, které se počítačové verze nedočkalo. Proč? Nejde o GTA a šlo o novou značku, což by byl riskantní krok. Mezitím se raději pracovalo na optimalizaci enginu RAGE pro osobní počítače a tento krok se zdál být velmi rozumný. Přesvědčit vás může hra L.A. Noire, což je také nová značka a o pokračování se zatím neuvažuje. Přesto vyšla na osobní počítače s kladnou kritikou. 2K si ověřilo, že vývoj na počítače směřuje ve správných kolejích a tak rozhodování o verzi Max Payne 3 pro počítače netrvalo dlouho. Dobře udělali, další pecka za poslední roky byla na spadnutí. Ba co víc, hra se skvěle hýbala a fungovala bez obtíží (až na chybějící podporu poměru stran 16:10, pzn. Autora). Máme tedy již vyladěný engine, proč jej nechat ležet ladem, pojďme vydat GTA V na počítače co nejdřív. Takhle to muselo vypadat v Rockstaru. Nepovedený start se již opakovat nebude.
Pirátství se bát nemusí, jelikož GTA V se objeví s velkou pravděpodobností na Steamu a součástí hry je GTA Online, které bude pirátům nepřípustné. Piráti hru tak nebo tak seženou, již dnes je možné hru hrát na konzolích, proto tolik materiálů. Během roku došlo v mnoha obchodech k úniku informací, když zveřejnili informace o platformách, mezi nimiž se objevilo PC, a museli jej stáhnout. Bylo toho hodně, kdo si tedy stále klade otázku, zda opravdu na počítače bude, tomu není pomoci nebo ať se koukne na Wiki :)

Mohlo by se vám také líbit