Battlefield Heroes

Electronic Arts se rozhodlo udělat razantní krok proti „warezákům“. Nejde o žádnou ochranu, či něco podobného, čehož jsme si užili až moc. Tentokrát jde o poněkud lepší rozhodnutí. Tím je uveřejňovat takzvané „Play4Free“ hry svých známých titulů. Ohlášeny jsou zatím tři odnože slavných sérií. Jistě jste zaslechli Battlefield, ať už 1942, 1943, 2142, Bad Company a jeho nespočet datadisků nebo snad Need For Speed, tady jmenování dílu vynechám, protože by to vydalo na několik řádků a ojediněle jen v Koreji i FIFA. U první hry jde free hru Battlefield Heroes, kterou si dneska detailně prohlédnem. No a u Need For Speed půjde o World Online, což je hra velice podobná Most Wanted, taktéž zdarma, ale tu si necháme na později, jelikož ta je zatím určena také pro jinou klientelu.
Kromě toho, že se autoři ohánějí hraním zdarma, vykřikují do světa, že půjde hrát skrze prohlížeč, což se krapet nepovedlo. A když jsme u těch free her, tak jedině Quake Live si zahrajete přes prohlížeč. Vraťme se k tématu. DiCE chce tedy vytvořit titul na základě Battlefield a náklady hodlá zaplatit přes mikroplatby a reklamu. Na reklamu jsem nenarazil, aspoň ne při hře, jestli preclíky jsou ta vydělávající reklama, poklona DICE. Ve hře si budete moct za skutečné peníze koupit bonusy, které neovlivní hru. Může se jednat o oblečení, rychlejší levelování apod. Navíc pro šetřílky je ve hře ještě ingame měna, kterou si vyděláváte plněním misí.

Hra je jen o multiplayeru, tudíž si jinak nezahrajete, jelikož se aplikace spouští přes oficiální stránku, kde musíte být přihlášeni. Jako singlplayer působí jen tutoriál. Co je nejdůležitější je registrace na battlefieldheroes.com, pak vybrat kulaté tlačítko „play now“. Spěchat vlastně nemusíte. Nejprve se vám stáhne 375 MB klient, který kazí dojem hraní skrz prohlížeč, jelikož jde o běžnou aplikaci. Pak začíná tvorba postavy, která je opravdu skrz prohlížeč, ale to je tak vše. Na výběr toho moc ani nebude. Pár kombinací vousů a vlasů, či barva pleti. Ještě tomu všemu předchází výběr povolání, jako Heavy, Soldier nebo Commander.

Proti sobě stojí dvě znepřátelené strany Royal Army a National Army, které představují Brity a Němce ve fešných uniformách. Zbraně se odvyjí od povolání, tudíž můžete mít samopal a brokovnici, nebo odstřelovačku a nůž. Samozřejmě podle předlohy, Britové si valí s oblíbeným Tommy Gunem a Barem a němci opačně. Battlefield Heroes není válka jakou znáte z Call of Duty nebo původního Battlefield, ale dělá si z ní legraci. Tomu nasvědčuje i výběr různých mimik. Některé jsou podařené, jiné ne. Jejich výběr si určíte sami, od začátku máte tři základní, pakliže si chcete užít hry naplno můžete si dokoupit další. Během hry, kdy zrovna nic neděláte se spouštějí některé animace automaticky.

Dále si můžete koupit různá vylepšení a upgrady. To za ingame měnu. Co je velmi omezené a to i pro Premium je málo oblečení. Čekal jsem, že úprava postavy bude hlavní tahák hry, ale je to přesně naopak. Během hry můžete normálně chatovat, jako v každé jiné hře. Ve hře stejně jako v COD4 získáváte zkušenosti, které od 10 levelu zpomalují. Do maximální třicítky si užijete stejně dost zábavy. Bavit se budete na bohužel jen třech mapách, navíc velmi podobných. Liší se jen zástavbou nebo volným prostranstvím, jinak působí zcela identicky. Pro ještě větší důvod, proč hrát, si můžete navolit minimise, jako zničit nebo zabít ten nebo onen počet nepřátel s tou a tou zbraní.
Mody se od jiných her neodlišují, jen jsou jinak nazvány nebo poupraveny. Takový Enhanced Conquest je starý Conquest, týmy začínají se stejným počtem bodů a zabíjením jednoho týmu druhým se snižují až k vítězství. Na mapách najdete i zjednodušená vozítka od tanků, džípů po letadla. Všechny jdou osedlat více kamarády, třeba na takovém křídle Spitfiru. Hra je v komikové grafice a potěšily mě HW nároky, za to mají DICE velké plus. Zvuky jsou také zajímavé a legrační, stejně tak spousta situací, které ve hře zažijte. I tak je hra prozatím průměrná a nedosahuje toho, co autoři slibovali. Hra měla neuvěřitelně dlouhý betatest, nyní ostrá verze je stále updatovaná a myslím, že se nakonec budete mít na co těšit. Berme v úvahu, že jde o hru zdarma, tudíž neočekávejme Crysis. Málo která free hra si zaslouží recenzi, ale tahle ano a povšimněte si, že jsem ji nesrovnával s Team Fortrees 2, jak to mnozí zkouší.

Mohlo by se vám také líbit