Traktor Zetor simulátor 2009


Sakra, kde jsou všechny ty traktory? No vlastně, už není letní čas, nyní právě pracují na polích. O čem, že to mluvím? Vážení, těžkotonážní stroje přijíždějí v odvážném titulu Traktor- Zetor simulátor ročník 2009. Mnozí hned zbystří podobnost s Farming Simulator nebo také Landwirtschafts Simulator, ať chcete, jak chcete, jde o stejné hry, ale i tak je ta česká ojedinělá. Pojďme si hru přiblížit. Na simulátor radši zapomeňte, o tom hra opravdu není. Jste muž štěstěny a zdědili jste farmu na jednom rozlehlém ostrově plný polí, přístavů a vesniček. Nezklamte své předky a pusťme se do roboty. Zanechány nám byly postarší stroje, které drží sotva na drátech. Práce jako každá jiná to není a i s tímhle si budeme muset vystačit a poznat tvrdou práci zemědělce. Objevujete se před svým hospodářstvím a vykukuje na vás informační znak, který vám dá pár rad, jak začít. Hra je o dvou věcech, získání nějakých peněz pro nákup lepších a výkonnějších strojů a druhou je reputace již na tak pustém ostrově. První je samozřejmě ten obtížnější, protože je obrovský žrout času. Pro úplné začátečníky tu jsou také výukové mise, kde se seznámíte s ovládáním a principy pro práci na poli. Doporučuji vyzkoušet, zajezdíte si i závody s časem, slalom nebo jízdu přes překážky.
Ale zpátky ke kariéře. Popadneme první, co uvidíme a hurá s kombajnem na pole. Prvně budete asi jezdit sami, abyste nemuseli pořád udržovat rychlost, slouží zde klávesa průměrné rychlosti, vhodná právě pro práci, tak ta pro maximální určená pro cestování. Nebudeme si nic nalhávat, ale traktory ve hře jezdí jak právě nová nadupaná kára od Doma. Tím myslím tu nejvyšší třídu, takže předjíždění je denní záležitostí, ale neberu to autorům za zlé, ono by nebylo příjemné se trmácet z jednoho konce na druhý celou hodinu. Není důvod nevyužít možnost umělé inteligence a nechat kombajn jezdit po poli samotný, stav zásobníku vás bude informovat, kdy je čas přistavět vlečku. V tu ránu běžíme pro traktor a připojíme vlečku a hurá ke kombajnu, kde už na nás čeká. Animace plnění a vyklápění je taková, jakou by asi každý očekával. Ve hře je několikero plodin, jmenovitě ječmen, kukuřice, řepka a pšenice a taky tráva. Je dobré hned o začátku se rozhodnout pro jednu z nich, ušetříte tak mnohé finance. Nyní máme vlečku naloženou a jsou dvě možnosti jak se rozhodnout, prodat plodinu podniku, na ostrově je Mlýn, Pivovar nebo Přístav, kde se jednotlivě ceny odlišují, stejně tak výběr plodin. Je taky možnost vše uschovat na farmě a později použít pro setí nebo prodej. Ve hře se mění dynamicky počasí a doba a vy se musíte také přizpůsobit, doba jde navíc nastavit v menu hry na reálný čas nebo zrychlený. Za těžce vydělané peníze se rychle pomocí klávesy přepneme do nákupního menu a nakoupíme nebo prodáme vše potřebné. Můžeme také rovnou do obchodu zajet, není to daleko. Cestou potkáváte auta a po celém ostrově jsou větrné elektrárny. Narazíte i na vesničky a památky, ale dech vám nevezmou.
Pro snadnější přesun slouží horká klávesa, která vás přepíná mezi stroji. Jakmile pole zní prázdnotou je potřeba začít od začátku, orání, setí, podlívání a sklízení a stále dokola. Možná jsem to nezmínil, ale ve hře je i volný pohyb s čím také souvisí druhý aspekt hry, což je ekologické sbírání pet lahví a následná recyklace u kontejneru. Tím získáváte reputaci, která je maximální na 100, tedy počet lahví ukrytých ve hře je stejný. Jsou různě poházeny po ostrově. Pro aktuální počasí, statistiky, mapu a vývoj cen slouží PDAčko. V originální hře jsou traktory jen značky Fendt, ale už jsem říkal, že česká má více. Jde modely Zetorů od historie po současné, věrohodně zpracované. Ty původní nejsou špatné, ale pohled z kokpitu není oslnivý. Fyzika je taky zaostalá, ale dobře na mě působil pocit hmotnosti, kdy s plnou vlečkou se jede pomaleji a podobné chvilky. 

Grafika celkově je dost chudá hlavně co do okolí. Dohlednost je vysoká a tak i nároky jsou větší, ale na svém netbooku hra jela obstojně. Také jsem vyzkoušel hned několik volantů, někteří psali o problémech, já si nemůžu stěžovat, také gamepad je možno použít. Nikde v menu nenarazíte na nastavení kláves. Také mě zlobily výpadky AI, kde chtě nechtě skončil traktor na stromě nebo kabinou pod texturou. Nutno říci, že i přes pár nedostatků se podařilo konečně němcům simulátor, který drtí prodejnost. V česku nejprodávanější hrou. Jako bonus dostanete v české verzi již zmíněné modely Zetorů, songy skupiny Visací Zámek, Fotky a historii Zetorů, trial verzi antiviru Kaspersky a prezentace starších her a nakonec možnost si zasoutěžit. Tím nemusíme končit, kolem hry je široká komunita, která neváhá a pomocí přiložených modelářských nástrojů vytváří stovky dalších strojů do hry a že se je mnohdy na co koukat, to mi věřte. Ještě krátká zpráva, v ročníku 2010 má hra obsahovat multiplayer to teprv bude farmaření online. Je toho hodně a za tři stovky se to vyplatí, žádní popeláři, autobusáci, ale zemědělci!

Mohlo by se vám také líbit