Alan Wake


Do vydání nového Maxe zbývá ještě nějaký čas, možná proto dostalo studio Remedy od Microsoftu zelenou k vydání této temné adventury na počítače. Hra na konzole vyšla před dvěma lety, to je doba, kdy většina her zestárne jak po technické stránce, tak hratelné, což však u této hry neplatí. Příběh se točí kolem spisovatele detektivních románů Alana Waka, který dostal smlouvu na svou novou knihu, avšak má to jeden zásadní háček, nenapsal ještě ani slovo. Jeho žena Alice tomu nedokáže přihlížet, proto se společně rozhodnou odcestovat do klidného městečka Bright Falls. Z krásného snu se však záhy stane horor o přežití.
Alice záhadně zmizí a Alan, ač se snaží, nedokáže si dát svoje myšlenky dohromady. Je pohlcen temnotou a to je teprve začátek jeho výpravy do zákoutí městečka. Pro lepší atmosféru je hra stejně jako seriály rozdělena do epizod shrnující děj a komentář samotného spisovatele. Každá nová epizoda začíná flashbackem, takže i po delší době hraní nezapomenete na předešlou akci. I když může mít hráč pocit volnosti, hra má pouze a vždy jednu správnou cestu bez ohledu na rozlohu. S tím souvisí i skvělé naskriptování, jelikož mají tvůrci hráče právě tam, kde se jim to nejvíc hodí a budete některými momenty opravdu překvapeni. Aby hráč nebyl frustrovaný z neustálého pokroku ve hře, je hra obohacena o minihry, jízdu v automobilech nebo pasáže, kde budete bojovat po boku svých přátel. Ale ani oni nejsou nesmrtelní a umírají vám před rukama, aniž byste mohli zakročit.
Hlavním mechanismem hry je mít po ruce světlo a je jedno jestli pouliční světlo, svítilnu nebo denní světlo a zničit tak temnotu, která se ve hře nachází v podobě zmutovaných vesničanů, ptáků, živých strojů a tajemné síly podobné tornádu. Nikdy netušíte, odkud se tyto bestie můžou objevit. Díky tomu vás strach drží při životě. Pro Alana není ani tak důležitý zásobník do zbraně, jako zásoba baterií, díky kterým můžete zničit ochranu temných nepřátel a následně je zlikvidovat revolverem, brokovnicí, no prostě co budete mít po ruce. Pro větší skupinky s pistolí moc nezmůžete, proto se hodí mít v zásobě světlice nebo omračující granát, na který jsou nepřátele krátcí.
Části za denní doby jsou většinou o přesunu z jednoho místa na druhé nebo obsahují rozhovory s důležitými postavami. Díky velké viditelnosti můžete ohodnotit skvělé zpracovanou grafiku prostředí, která i po letech vypadá stále aktuálně. Oproti konzolím má počítačová verze lepší rozlišení a textury. Možná si pamatujete, jak Intel prezentoval možnosti využití vícejádrových procesorů (tehdy dvoujádrových) a dnes tu máme osmijádra. Skvělé podaná atmosféra je podtržena ještě lepšími zvuky a soundtrackem. Alan Wake, i když přichází pozdě, stále dokáže překvapit a dostat do hráčovy přízně, hra v základu obsahuje všechny přídavky, což je o důvod více mít tuto hru. Tímto to nekončí, již se chystá menší pokračování a stále tu máme Maxe Payna!

Mohlo by se vám také líbit